Голија

Да дођете до највишег врха Голије, Јанков камен 1833мнв постоји неколико начина. Испричаћемо вам како је то изгледало у нашем случају:
Од Новог Пазара преко села Одвраћенице дошли смо до кружног тока на Голији :)))) Одатле смо кренули на видиковац са ког се протежу видици који остављају без даха и са ког се види Јанков камен као да вам је на длану. Кружним путем, који углавном води кроз четинарску шуму смо наставили према старом центру Голијског туризма, у подножје жичаре, одакле смо се практично самом ски стазом пењали до врха. Негде на пола овог дела пута, ухватило нас је невреме, праћено градом (слике у прилогу). Ипак, то није убило наше одушевљење овом планином.
Од врха смо се углавном шумском стазом спуштали (а мало и пењали) до села Одвраћенице где нас је чекао превоз.
Статистика ове стазе је 26,7 км и нешто мало мање преко 1000 мнв висинске разлике. Ми смо је прешли за 12 сати, са све паузама за одмор и лед:Д
Друга варијанта да попнете врх је нешто лаганија, практично аутомобилом можете до врха, али ако планинарите, планинарите;)
Иначе, ми смо на ову авантуру кренули са нашим драгим колегама из ПК Борковац из Руме: Ненад Радић, Милан Мирковић и Неда Милошевић, који су ово сјајно организовали.
Наравно, понели су се као прави гости и свој долазак су најавили колеги Фахиру Денчовићу из ПК Санџак из Новог Пазара који је био више него сјајан домаћин.
У сваком случају, Голија је прелепа, и питома и дивља у исто време и сигурни смо да нас чека још пуно истраживања на њој.
Уколико се организујете да пењете Голију из правца Новог Пазара, реално неће вам бити довољан један викенд да видите све што овај крај има да понуди. Свакако ћемо издвојити оно што никако не бисте требали да пропустите.
Ако причамо о Новом Пазару, прва асоцијација су ћевапи и мантије. За ћевапе смо добили препоруку да их пробамо код Јонуза и ту препоруку прослеђујемо и вама, ОДЛИЧНИ СУ!!! Радња се налази на почетку пешачке зоне.
Када су мантије у питању, али и све врсте пита, препоручујемо радњу Све под сач која се налази у најстаријем делу Пазара тик изнад реке Рашке, након чега се до истог можете спустити и попити праву домаћу кафу.
Изнад Пазара се налази манастир Ђурђеви ступови, који сведочи стварање српске краљевине под Немањићима и који је под заштитом УНЕСЦО-а. Манастир датира још из XИИ века и стар је 845 година.
Такође, недалеко од Новог Пазара се налази манастир Сопоћани, такође под заштитом УНЕСЦО-а и он прича своју причу, али такође из периода Немањића.
Уопште, цео овај крај, као и сам Нови Пазар су препуни историјских прича, преплетени суживотом истог народа различите вере. И колико смо успели да видимо, могуће је да то буде у миру и весељу, због чега смо веома поносни и срећни

Поделите вест са пријатељима