Копаоник

Што се нас тиче, овде су заласци лепши него на некој егзотичној дестинацији, јер ово је за нас чиста егзотика.
У понедељак смо Копаоник најавили као планину која одмах асоцира на скијање. То је наравно скроз тачно, али кроз искуство планинара она је још магичнија.
Копаоник има своју трансферзалу, која се дели на источну и западну трансферзалу, обе су дужине преко 25км. Највиши врх Копаоника је Панчићев врх, који се налази на 2017мнв, а поред њега ту су и Велика Гобеља 1934мнв, Велики Караман 1936мнв, Мали Караман на 1917мн, Кукавица на 1726мнв, Треска (Шиљак) на 1622мнв, као и многи други, затим многобројне речице, излетишта, испоснице, археолошка налазишта.
Дакле, идеалан за вишедневне хикинг туре на најсвршенијем ваздуху на свету.
Копаоник још зову и Сребрна планина, а ми вам поручујемо да овде буквално можете да осетите мирис кисеоника.
Када будете планирали да планинарите на њеном величанству, обавезно се јавите нашим драгим колегама из ПСД Сребрнац из Бруса Милосаву Филиповићу и Златку Миленковићу да заједно испланирате што боље трекове и да у потпуности уживате.
Скијаше бисмо поздравили громким аплаузом и замолили да не бацају ђубре по стази, јер нам кваре угођај:)
Поново Рашка област, па је већ у овом уводу јасно да не можемо да избегнемо спомен задужбинама Немањића.
Ако на Копаоник кренете преко Краљева, можете видети наше средњевековне величанствености Студеницу, Жичу, Маглич. Замислите споменике старе преко 8 векова и замислите понос који можете да осетите када сте тамо.
Такође, на овом путу можете и да се окрепите у Јошаничкој бањи чије термалне воде достижу и 78 степени целзијусових.
Овај пут свакако сада можемо здушно да препоручимо, с обзиром да имамо ауто-пут до Чачка, одакле кренете према Краљеву, чувеном ибарском магистралом или долином јоргована.
Пут је добар и пружа доста могућности за додатне обиласке ове наше дивне земље. Такође, временске разлике у доласку на Копаоник у односу на другу руту (ауто-путем преко Крушевца) практично нема.
Напомињемо да нисмо успели да да вам испричамо баш све лепоте овог дела србије, али биће прилике;)

Поделите вест са пријатељима