Козиакас и Метеори

Све и да ништа не кажемо, да само поставимо слике, довољно би било. А тек када видите уживо, када се попнете до сваког манастира и прођете те стене, једноставно, није могуће препричати.
Након Свете горе, Метеори су најзанчајнијиа скупина православних манастира у Грчкој. Признати су као део светске културне баштине. Манастири су на овим стенама почели да се граде још у једанаестом веку. И даље постоје остаци тих манастира, многе испоснице, до већине је немогуће доћи. Ипак, 6 манастира је потпуно очувано или обновљено и заиста представљају објекте вредне дивљења, без обзира да ли сте религиозни или не. Ових шест манастира је отворено за посете и када будете планирали да их обиђете, добро се испланирајте, јер увек један не ради за посетиоце.
Ово, иначе велелепно здање природе се налази изнад Каламбаке и Кастракија и овим местима можете потражити како хотелски, тако и камперски смештај. Ресторани су одлични, клопа још боља, цене сасвим пристојне.
Зашто уопште причамо о смештају, као планинари, препоручујемо да овај магични комплекс обиђете ципел цугом, јер постоје одлично маркиране стазе и испунићете свој дан свим лепотама овог света.
Једна историјска чињеница за крај: како Метеори припадају географски Тесалонији, они су за време Цара Душана територијално припадали Србији и били су под нашом заштитом. Јасно вам је, нисмо могли из наших путешествија да их изоставимо.

Испричаћемо вам ки ратку причу маратонског успона на сурови (тог дана) Козиакас. Козиакас или Керкетио се налази у регији Пиндос, и њен највиши врх је ХаџиПетрос који се налази на 1901мнв. Као и свака планина, Козиакас пружа неколико могућности за успон до врха.
Један део екипе је ишао путем којим се обично иде, прешли су у оба правца неких 16км, остварили цца 700мнв успона, свратили до одлично опремљеног планинарског дома да се окрепе, спустили се до оближње Трикале, све у свему и пењали и уживали.
Нешто спремнији су отишли на другу страну, имали су авантуру живота, направили преко 25км и преко 2000м кумулативног успона. Истовремено смо им честитали и крстили се и левом и десном.
Било како било, Козиакас нуди прегршт могућности које могу да задовоље све планинарске укусе. И да, можда ово није планина у Србији, али по неким информацијама, некада је и била:)
Ако сте већ планирали пут до Метеора, о којима ћемо бацити коју реч у петак, обавезно се организујте да изведете успон на ову лепотицу, вама остављамо избор који ћете пут изабрати.

На фотографијама захваљујемо нашем Велизару, екипи ПК „Борковац“ која је била организатор ове акције и нормално нашем водичу Милану Мирковићу чије идеје и реализација остављају без даха и ципела:))))))))
А како је било Милану прочитајте на његовом блогу кликом на следећи линк:
https://www.perpetuummobile.blog/2022/05/koziakas.html
Foto Јелена Арађанин

Поделите вест са пријатељима