Магични Мироч

Налази се на истоку наше земље у националном парку Ђердап. На први поглед када се спремате за ову акцију помислите: па шта је то седамсто и кусур метара. Не дајте се заварати. С обзиром да крећете скоро од нуле, чека вас лепа висинска разлика.
Највиши врх Мироча је Велики Штрбац и налази се на 768мнв. Ми смо изабрали да идемо једном скоро па кружном стазом која нас је водила углавном кроз густу шуму, пар ливада, поред пар видиковаца, па опет кроз шуму, још гушћу:) Време нам није било благонаклоно, али то није умањило одушевљење овом стазом. Након врха, на ком ништа нисмо видели јер смо били у облаку, кренули смо назад. Један део екипе, је продужио до видиковца Плоче и врло брзо нам се придружио.
Стастике овакве стазе, без Плоча је нешто мало јаче од 13км, са укупно 818м успона. Са плочама, успон се не би битно променио, али бисмо добацили до неких 16км дужине. Постоји варијанта да у истом дану обиђете и Мали Штрбац, што би знатно појачало статистике, није немогуће, али је за озбиљнији тренинг. Ипак и ово је довољно озбиљно:)
Наш утисак је, као и за сваку планину, да је ово најлепше место на ком смо били;) Свакако супер садржајна акција, пуно нетакнуте природе, божанствених видиковаца, мириса који вас прате током целог пута.
Локални клуб који препоручујемо је БПД „Голубац“ из Доњег Милановца и сигурни смо да ћете видети све што треба. Ми се посебно захваљујемо нашем ПК „Борковац“ из Руме, водичима Милану Мирковићу и Ненаду Радићу који су овај пут организовали ову величанственост.

Поделите вест са пријатељима