Основна планинарска обука

Основна планинарска обука, која је одржана током викенда на Стражилову, успешно је завршена. Полазници обуке били су чланови Спортско планинарског удружења „Србије у педаљ“ из Старе Пазове, Новог Сада, Вршца, Београда, Смедерева, Зрењанина и других места Србије.

Настава је изведена по програму Планинарског савеза Србије (ПСС). Едукацију 35 планинара су спровели лиценцирани водичи, тренери и спасиоци ПСС Ивана Иванчевић, Велизар Вемић, Јовица Радовић, Срђан Цицмил, Ђорђе Николић и Дарко Дозет.

Предмети које су полазници током два дана слушали и вежбали били су Историја планинарства, планинарска организација, припрема за одлазак у планину, познавање планина, основе метеорологије, планинарска опрема, оријентација, прва помоћ, опасности у планини, технике кретања, планинарска етика, безбедност и одговорност у извођењу акција.

Водичи Вемић и Николић су, паралелно са обуком за одрасле, програм обуке посебно прилагодили за планинарски подмладак који је одушевљено упијао сва знања и није марио за прохладан фрушкогорски викенд.

Млађане Јована Туркан из Београда и Нина Марковић из Старе Пазове узбуђено су говориле о новим техникама које су научиле и задовољству јер су упознали нове другаре.

Јелена Николић и Јасна Сурдучки из Старе Пазове, иако планинаре већ неко време, нагласиле су да су спознале много нових техника и информација који ће допринети да се сигурније и безбедније крећу планинама. Такође, додале су и да су овакве обуке неопходне за свакога ко одлази у природу.

Обука је обавезна за све који се учлане у планинарска друштва и желе да учествују у званичним планинарским акцијама, а неопходна је и за стицање права на осигурање.

-„Србија у педаљ“ ће радити на томе и инсистирати да комплетно чланство благовремено заврши основну обуку јер нам је безбедност на првом месту – истиче председница удружења Ивана Иванчевић.

За сегмент опасности у планинама и прву помоћ био је задужен Срђан Цицмил, иначе припадник Горске службе спашавања, док је за метеорологију и планинарску опрему био задужен Дарко Дозет.

Јовица Радовић је полазницима обуке испричао занимљиве приче из историје српског и светског планинарства.

Едукацији су присуствовали Неда Милошевић председница Комисије за планинарско образовање Планинарског савеза Србије и председник Планинарског савеза Војводине Милан Мирковић.

Милошевић је апострофирала значај планинарства за ментално и физичко здравље грађана и позвала све да се прикључе планинарским друштвима и тиме постану део планинарског покрета, док се Мирковић похвано изразио према активностима организатора који не освајају себично врхове већ приоритет дају популаризацији планинарства.

Организовање овогодишње јесење обуке подржала је Општина Стара Пазова.

По завршеној обуци, сви полазници успешно су положили и писмени тест и уручена су им уверења Планинарског савеза Србије.

Срђан Цицмил током обуке Прве помоћи
Велизар Вемић са подмлатком током обуке из оријентације
Дарко Дозет предавање о опреми
Јовица Радовић са децом вежба чворове после предавања о историји планинарства
Ђорђе Николић обучавао је најмлађе вештинама потребним за боравак у шуми
На почетку је било битно подићи заставе
Део екипе СУП „Србија у педаљ“
Поделите вест са пријатељима