Сарадња Војне академије и удружења „Србија у педаљ“

Поводом годину дана рада планинарске секције Војне академије у свечаној сали академије уприличена је свечаност на којој су сумирани резултати рада.

У пуној сали на свечаности поводом овог јубилеја, који је мали само у временском смислу, чули смо шта је то планинарење, шта представља за чланове планинарске секције и на који начин је утицало на њих током протеклих годину дана. У име кадета, чланова секције, обратио се кадет четврте године Никола Малић који је са присутнима поделио своје импресије, истакавши да је планинарење начин живота који га је приближио природи и на неки начин натерао да успори животни темпо као и да је поступност и стрпљење нешто што се учи кроз планинарске походе. Истакао је да су вештине које је стекао у претходних годину дана од великог значаја и за војничку свакодневницу и позвао млађе колеге да се придруже секцији.

Поред богатог културно-уметничког програма који је припремљен за ову прилику од стране кадета чланова музичке и фолклорне секције Војне академије присутни су могли да виде и десетоминутни филм о раду планинарске секције који је дело кадета планинара. Филм је приказао њихово путовање и развој секције од Вршачких планина, преко Делиблатске пешчаре и Ртња до Атоса.

Ову свечаност увеличали су и гости из удружења на које се планинарска секција ослањала у претходних годину дана током планирања и реализације планинарских похода. Међу њима су се нашли удруже „Србија мој дом“, спортско планинарско удружење „Србија у педаљ“ и Горска служба спасавања Србије. Представници ових организација изразили су задовољство што се на Војној академији негују праве вредности и што постоји једна оваква секција која захтева озбиљну организацију ван војничких кругова. Посебно су срећни што се заставе Војне академије и планинарске секције вијоре у свим крајевима наше земље и што секција код кадета буди нова интересовања и мотивише их на даље усавршавање.

Велизар Вемић обратио се скупу у име СПУ &qуот;Србија у педаљ&qуот;
Велизар Вемић обратио се скупу у име Спортско планинарског удружења „Србија у педаљ“

На крају свечности говорио је руководилац планинарске секције, командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар који је сумирао утиске и одао признање кадетима који су иницирали оснивање ове секције и активно учествовали у њеном раду, планирању и организовању планинарских похода. Посебно је истакао кадете који су са њим кренули на први планинарски поход и кадете који су у претходних годину дана завршили курс и постали чланови Горске службе спасавања Србије. Пуковник Кончар захвалио се и представницима удружења и организација које су пружиле несебичну подршку на сваком кораку који су чланови секције направили на путу ка врху. Представницима удружења уручио је захвалнице након чега је представљена застава планинарске секције и уследило заједничко фотографисање са свим члановима секције.

Поред кадета и гостију свечаности је присуствовао и начелник Војне академије пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић са члановима колегијума као и старешине Кадетске бригаде и бивши припадници планинарске секције, сада потпоручници Војске Србије.

Захвалницу Горској служби спашавања уручио је командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар
Захвалницу Горској служби спашавања уручио је командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар

Текст и фотографије преузети са странице Војне академије

Поделите вест са пријатељима