Савет почетницима

Ако сте водич, ово питање сте чули милион пута, ако сте планинар ово питање сте чули милијарду пута:)
Нама је увек драго када неко одлучи да крене да се бави овим нашим спортом и није нам тешко да милион пута објаснимо како овај пут треба да изгледа. Наводе у фотографијама овог поста ћемо једноставно објаснити по принципу зашто је свака од њих важна (из нашег угла):

  1. Учлањењем у локални планинарски клуб, који је члан Планинарског Савеза Србије, стичете одређене погодности, уплатом чланарине сте покривени осигурањем и једноставно имате могућност да увек будете у току планова тог друштва. Такође, уплатом чланарине у локални клуб, тај исти клуб од тога живи, набавља опрему која вама може користити и.т.д. Ово морамо да напоменемо: по свим правилима и законима којима ми као водичи подлежемо, јер смо за све учеснике акција одговорни, НЕ СМЕМО ДА ВОДИМО НА АКЦИЈУ ЉУДЕ КОЈИ НИСУ ЧЛАНОВИ САВЕЗА!!!! За ово можемо да будемо кажњени. Дакле, не доводите никог у непријатну ситуацију.
  2. ОБАВЕЗНО!!!
  3. Добра опрема је пола посла, на планину идете да се бавите спортом и да у томе уживате. Добра (адекватна) ципела, ранац, гардероба вам то и пружају.
  4. Прецењујући своје могућности доводимо у ризик своје здравље.
  5. Када имате план, онда немате изговор:)

Све ово важи наравно уколико ово заиста желите. Уколико се размишљате, онда ово није за вас.

Основну планинарску обуку потражите у свом локалном клубу.

Поделите вест са пријатељима